To, co dzieje się w Polsce za sprawą reformy sądownictwa wprowadzanej przez Prawo i Sprawiedliwość nie pozostaje poza widokiem władz innych państw Unii Europejskiej. Sprawę postanowili skomentować także przedstawiciele Węgier.

Szef węgierskiej dyplomacji, Peter Szijjarto wyraził solidarność swojego kraju z polskimi władzami. Zaznaczył, że reformy wprowadzane w naszym państwie to nie sprawa unijnych włodarzy.

Stoimy u boku Polski i wzywamy Komisję Europejską, by nie przekraczała swoich pełnomocnictw i nie próbowała działać jako ciało polityczne, bo w Unii Europejskiej ciałem politycznym jest Rada Europejska, czyli ciało składające się z szefów państw i rządów unijnych państw członkowskich, nie zaś Komisja Europejska – powiedział Peter Szijjarto.

Komisja Europejska zapowiedziało, że w związku z działaniami Prawa i Sprawiedliwości wobec naszego kraju może zostać uruchomiony 7 traktatu unijnego, przewidujący sankcje wobec państw członkowskich. Miałaby to być kara dla polskich władz za atak na niezależność sądów.

Jesteśmy zdumieni, że dotarliśmy do kolejnego etapu tej nagonki – skomentował zapowiedzi Komisji Europejskiej szef węgierskiej dyplomacji.

źródło: fakty.interia.pl