UDOSTĘPNIJ
źródło: pixabay.com

Jak wynika z danych zgromadzonych przez Komisję Europejską, obywatele Starego Kontynentu mają problem z marnowaniem jedzenia. Każdego roku w krajach Unii Europejskiej na śmietnik trafia 88 mln ton żywności. Zatrważający jest fakt, że dużą część stanowi jedzenie jeszcze zdatne do spożycia.

Żywność marnowana przez cały rok, którą należy już liczyć w milionach ton, warta jest 143 mld euro. Jedzenie, które ląduje w śmietniku to około 20% całości wyprodukowanych artykułów spożywczych. Sami Europejczycy wyrzucają ponad połowę, bo 53% tego, co kupią do jedzenia. Średnio każdy obywatel UE rocznie marnuje 92 kg spożywki.

W dużej mierze wynika to z błędnego rozumienia napisów takich jak „najlepiej spożyć przed” i „należy spożyć do”. Z badań wynika bowiem, że tylko co druga osoba rozumie ich znaczenie. Nawet 33% artykułów spożywczych, które kupują Europejczycy, ma trafiać do śmieci, bo ci źle odczytują znaczenie podpisów odnoszących się do terminu ważności.

W związku z tym Komisja Europejska zleciła wykonanie odpowiednich broszur w każdym z języków wspólnoty. W ulotkach mają znaleźć się informacje dotyczące tego w jaki sposób zabezpieczyć jedzenie przez niepotrzebnym zmarnowaniem. KE proponuje chociażby prosty układ w lodówce – to, co starsze, powinno stać z przodu, by prędzej było zjedzone.

KE ma także przygotować odpowiednie wskazówki, dotyczące tego, jak rozumieć pojęcie „odpadów”. Nie miałyby być już do nich klasyfikowane niepełnowartościowe produkty spożywcze jak suchy chleb czy bułki. Te można bowiem wykorzystać w produkcji paszy dla zwierząt i tym samym ograniczyć marnotrawstwo.

Jak podkreśla Komisja, nie tylko gospodarstwa domowe są odpowiedzialne za marnowanie żywności na taką skalę. Za trafianiem na śmietnik jedzenia wartego 143 mld mają stać także sklepy, restauracje i przedsiębiorstwa zajmujące się wytwarzeniem żywności.

pt

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również