UDOSTĘPNIJ
Fot. Gadżetomania.pl

W naszym kraju mało kto chciałby zjeść zgniłe kacze jajo, larwy czy krowi mocz. Gdyby nie popularne programy przedstawiające zmagania uczestników, którzy mają zjeść niestandardowe w naszym kraju produkty, na pewno nie zdawalibyśmy sobie sprawy, że takie rzeczy można wziąć do ust. Co ciekawe, nasze państwo też ma potrawy, które ciężko spotkać gdziekolwiek indziej na świecie. 

Jak mówi socjolog Tomasz Sobierajski, ludzie przy wyborze tego, co jedzą, kierują się m.in. życiem osobistym i klimatem i kulturą. Na przykładzie Polski i Francji wyraźnie widać różnice w granicach smakowych, których się nie przekracza.

– Prawdę mówiąc, nie ma powodu, żebyśmy nie jedli ślimaków czy żabich udek, które we Francji są na porządku dziennym, a jednak tego nie robimy. Każdy kraj ma inne smaki oraz kuchnię i to pokazuje, jak ogromną rolę odgrywają one w ich kulturze – mówi.

– Jedzenie dotyczy nas wszystkich, a jednocześnie podlega szeregom bardzo skomplikowanych uwarunkowań kulturowych. Można powiedzieć, że pożywienie danego kraju jest lustrem, w którym się on odbija – wyjaśnia inna ekspertka – Weronika Lewandowska.

To wyjaśnia, dlaczego Francuzom nie do przełknięcia wydają kojarzone z Polską się flaki czy kaszanka.

źródło: www.wp.pl

Te rzeczy NAJBEZPIECZNIEJ jeść!

Mistrzostwa Świata Brody i Wąsów 2017

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również