UDOSTĘPNIJ

Całkiem niedawno Polskę obiegła informacja o możliwym wzroście ceny masła. Spekulacje potwierdziły się i już dziś obserwujemy, jak masło staje się towarem luksusowym. To jednak nie koniec podwyżek na rynku żywności.

Przymrozki są dla rolników tak samo niebezpieczne, jak susze. Zbyt niska temperatura nie pozwala roślinom i drzewom na wegetacje. Z tego powodu mniej produktu trafia na rynek, a to jedynie jeszcze bardziej podnosi jego cenę. Chodzi o owoce, które już niedługo mają podrożeć, pociągając za sobą wzrost cen w sektorze zajmującym się ich przetwarzaniem.

Na pierwszy ogień pójdą soki, które produkuje się z zamrożonych owoców. Oczywiście firmy zajmujące się ich produkcją i sprzedażą posiadają pewne zapasy sprzed kryzysu owocowego, ale i one niedługo się skończą. Rekordowo wysoka w tym roku jest cena wiśni, których praktycznie nie ma już na rynku, ale kiedy były jeszcze dostępne, kosztowały o ok. 350 proc. więcej niż roku poprzednim.

– W tym sezonie owoce, których skup już zakończono, były średnio dwa razy droższe niż rok temu. Rekordowo zdrożała wiśnia – o blisko 350 proc. Zmusiło nas to już do podniesienia cen mrożonych owoców – powiedziała dziennikarzom WP Beata Łosiak, PR Manager Grupa Hortex.

Ta wiadomość zasmuci miłośników bąbelkowych napojów alkoholowych. Oprócz wiśni podrożały także jabłka. W tym roku kosztują o przeszło połowę więcej niż uprzednio – 80 gr za sztukę. Zmiana cen tego owocu, którego Polska jest czołowym producentem na świecie, uderzy w produkujących cydr.

– Sytuacja na rynku owoców to oczywiście dla nas problem, bo wzrosła cena naszego głównego surowca. Trudno jednak dokładnie powiedzieć, czy odbije się to ostatecznie na cenach cydru – stwierdził Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

źródło: wp.pl

Chcesz uchronić się przed komarami? Wypróbuj TE sposoby!

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również