UDOSTĘPNIJ
pixabay.com

Organizmy modyfikowane genetycznie, czyli GMO są już dostępne na całym świecie. Do Polski ta „moda” jeszcze nie dotarła z taką mocą. Czy mamy się jej bać, a nasza ojczyzna jest bezpieczna? Czy może jednak powinniśmy zamknąć swoje drzwi na cztery spusty i unikać GMO jak ognia?

Producenci często umieszczają na swoich produktach informację, że nie mają one GMO. Konsumenci chętnie sięgają po takie produkty, gdyż wierzą, że produkt jest zdrowy. GMO to organizm, którego materiał genetyczny zmieniono w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych. Produkcja takiej żywności musi budzić niepokój. Większość myśli w następujący sposób: „nie jest naturalne, a więc musi być szkodliwe”.

Prawda jest jednak taka, że rolnicy od dawna produkują genetycznie modyfikowane rośliny ze względu na koszty. Uprawa tego typu roślin zmniejszyła zużycie pestycydów o ponad 30%, zwiększyło natomiast same plony o 22%. Dodatkowo zmniejszyło to znacznie emisję gazów cieplarnianych.

ZOBACZ TAKŻE: Zapadła decyzja w sprawie GMO w Polsce. Niektórzy będą …

W Europie praktycznie nie mamy GMO albo jest w minimalnych ilościach (np. oleje sojowe). Owoce, warzywa i zwierzęta GMO nie występują prawie w ogóle.

Naukowcy zgodni w ocenie modyfikowanej żywności

Nie ma żadnych danych naukowych, które potwierdzają negatywny wpływ GMO na organizm ludzki. Swoje zdanie wyraziło Prezydium Polskiej Akademii Nauk: „40 lat stosowania inżynierii genetycznej przyniosło wiele nowych leków oraz innych produktów i nigdy, w żadnym miejscu na świecie, nie wyrządziło żadnych szkód człowiekowi lub środowisku”.

Rok temu nawet laureaci Nagrody Nobla stanęli po stronie GMO. Wystosowali list otwarty, który broni organizmów genetycznie modyfikowanych. Apelowali, aby zaprzestać ataków wobec pożytecznej technologii.

Czy bezpieczeństwo GMO jest bezdyskusyjne?

Zanim jakiś produkt modyfikowany genetycznie wejdzie na rynek sprzedaży, musi być bardzo szczegółowo przebadany przez agencje, zajmujące się bezpieczeństwem żywności. Gdy już po przejściu atestów żywność trafi na rynek, jest uważana za taką, która nie powoduje reakcji alergicznych. Czyli okazuje się, że to najlepsza żywność, jeżeli chodzi o przebadanie.

ZOBACZ TAKŻE: GMO a wielki głód

Konsumenci stosujący w diecie żywność modyfikowaną mogą być pewni jej jakości. Dobrym przykładem jest tu złoty ryż. Zawiera on w ziarnie beta-karoten i dzięki temu wzbogaca organizm człowieka o witaminę A. Ma on pomóc walczyć w przyszłości ze światowym głodem.

Źródło: wykop.pl, GMObiektywnie

Nie chcesz mieć raka? Nie jedz TYCH rzeczy!


Te rzeczy NAJBEZPIECZNIEJ jeść!

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również