UDOSTĘPNIJ
pixabay.com

Jako konsumenci wielokrotnie dostajemy sprzeczne sygnały od dietetyków i producentów. W przypadku cholesterolu można jednak mówić o istnej fobii.

Przez ostatnie parę lat wokół cholesterolu narosło wiele mitów. Co chwila mieliśmy okazję oglądać telewizyjne reklamy promujące produkty pozbawione tego składnika. Miał on powodować m.in. zawały serca. Teraz okazuje się, że demonizowanie cholesterolu mogło być jednym z największych przekrętów żywnościowych w historii.

Temat nakręcanej przez koncerny szkodliwości cholesterolu podjęła Krystyna Naszkowska w swojej książce „Jedz co chcesz. Sąd nad polskim stołem”. Dowiadujemy się w niej, że cholesterol pochodzący z masła, jaj czy mięsa nie odkłada się w organizmie. W odróżnieniu od tego produkowanego przez wątrobę

 – Mimo zawartości cennych witamin, minerałów i kwasów omega jajka do niedawna nie miały opinii zdrowego produktu, ponieważ żółtko zawiera cholesterol, który przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Obecnie powróciły do łask. Po pierwsze, okazało się, że nie mają tak dużo cholesterolu, jak przypuszczano – ok. 200 mg w 100 g (jajko waży 50–60 g). Po drugie, w żółtku jest nie tylko cholesterol, ale także lecytyna, która rozbija go na małe cząstki – tłumaczy na przykładzie jaj Naszkowska.

Zdaniem autorki ostrożność zachować należy jedynie w przypadku mleka ze względu na dużą ilość potasu i białka, którą zawiera. Mleko najlepiej w niektórych przypadkach zastępować jogurtem lub kefirem.

5 KOMENTARZY

  1. Najlepiej nie pić wcale mleka i ograniczyć spożycie nabiału. Ludzie spożywają za dużo białka co prowadzi do zatorów żylnych, zakwaszania organizmu, grzybicy, rozrostu candida, problemów skórnych i osłabienia odporności. Zamiast mleka należy spożywać ryby, orzechy i fasole. Niestety przemysł nabiałowy zachwala rzekomo zdrowotne właściwości mleka jako niezbędne do życia.

    Ale tak na logikę: Dlaczego niby wydzielina z gruczołów sutkowych samicy innego gatunku miałaby być dobra dla dorosłego człowieka?

    • To nie takie proste. xD
      Nad organizmem trzeba przede wszystkim umieć panować. Np. stałym bywalcom McDonaldu organizm podpowiada, żeby wzięli jeszcze jednego hamburgera, a osobom uzależnionym od cukru organizm podpowiada, żeby zjedli jeszcze tabliczkę czekolady.

  2. Jak się na czymś nie znacie to nie piszcie pierdół. Oczywiście bolą od czytania tych tekstów robiących kurtyzanę z logiki. Widać od razu, że to pisała osoba która nie ma pojęcia o pojęciu. Mylenie cholesterolu czyli steroidowego związku chemicznego z frakcjami lipoprotein (LDL,HDL)które potocznie są zwane cholesterolem. Pisanie skrótowe,które czyni zdania bezsensownymi lub nieprawdziwymi. Co to są kwasy omega?Jak się już pisze kwasy tłuszczowe omega. ..to trzeba doprecyzować czy chodzi o kwasy omega 3;6 czy 9 bo samo słowo omega nic nie mówi.Teza,że cholesterol z żywności się nie odkłada a wyprodukowany przez wątrobę już tak,a jaka jest różnica między jednym a drugim? No i niby gdzie się odkłada? W żyłach czy innych tkankach .

ZOSTAW ODPOWIEDŹ